Bij het maken van een keuze gebruik je vaak onbewust een motivator. Het levert veel op indien je hier bewust mee aan de slag kunt gaan.
Je kunt je motivatie verdelen in 2 groepen: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Baseer jij je keuzes op je intrinsieke motivatie? Of kies je voor een extrinsieke motivator? Hieronder zal ik eerst de twee categorieën toelichten.
* Intrinsieke motivatie
Deze motivatie komt uit je eigen kern. We noemen dit ook wel je interne kompas. Wanneer je keuzes maakt op basis van je interne kompas dan ben je op de goede weg. Intrinsieke motivatie bestaat uit 3 verschillende groepen:
1) motivatie vanuit interesse
Je kiest in dit geval vanuit je eigen interesse. Stel je bent heel erg geïnteresseerd in mensen en je kiest daardoor voor een opleiding psychologie. Dan kies je vanuit je interesse.
2) motivatie vanuit waarden
Je keuze hangt af van wat belangrijk voor jou is. Stel je hangt erg aan vrijheid en je kiest voor een baan waarin je veel vrijheid hebt dan kies je op basis van je waarden.
3) motivatie vanuit een doel
In dit geval streef je een bepaald doel na en dat bepaalt je keuze.
Vaak zie je een combinatie van bovenstaande motivatiebronnen. Dan heb je een duidelijke eigen koers te pakken.
Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het graag wilt.
* Extrinsieke motivatie
Deze motivatie ontstaat vanuit een externe bron. Bijvoorbeeld het vooruitzicht op een beloning of het vermijden van een straf. Ook hier kunnen we een onderverdeling maken:
1) motivatie vanuit interne druk
In dat geval kies je vanuit verwachtingen of verplichtingen die je jezelf oplegt. Het moet van jezelf (moetivatie)
2) motivatie vanuit externe druk
Externen zorgen dat jij druk ervaart om bepaalde verwachtingen en/of verplichtingen na te komen.
3) geen motivatie
In dit geval heb je een gebrek aan motivatie. Je ziet de relatie tussen je eigen gedrag en de uitkomst van een keuze niet.
"Je maakt betere keuzes als je weet wat je motiveert"
Kiezen is een continu proces. Wanneer weet je of je een juiste keuze hebt gemaakt? In eerste instantie is het heel zinvol om met je interne kompas aan de slag te gaan zodat je een keuze kunt maken die bij je past. Daarna ga je 'ervaren' of de keuze juist is. Twijfelen mag, echter op een gegeven moment heb je genoeg nagedacht en ga je dingen ondernemen om je keuze te toetsen. Je kunt bijvoorbeeld meelopen in een vakgebied om te kijken of het werk je aanspreekt. Je gaat in gesprek met mensen die al in die functie zitten. Open dagen bezoeken. Vervolgens is het tijd voor zelfreflectie. Voldoet het beeld dat je hebt gekregen aan je verwachtingen?
"Je weet wat je motiveert doordat je keuzes maakt"
Doordat je kiest kun je daarna ervaren of je beslissing de juiste is. Vervolgens kun je dan weer bijsturen indien dat nodig is. Of je kunt volle vaart vooruit wanneer je het juiste besluit hebt genomen.
Nog even samengevat.
Stap 1: Stel jezelf de volgende vragen
Interesse: Waarvan ga jij aan?
Waarden: Waarvoor wil jij staan?
Doel: Waarvoor wil je gaan?
Stap 2: toetsen door te ervaren
Stap 3: zelfreflectie
En gaan!!