In dit blog krijg je 6 tips waar je op moet letten bij het kiezen van een outplacementbureau. Outplacement is trouwens nooit verplicht. Werkgevers hoeven het niet perse aan te bieden en werknemers hoeven deze begeleiding niet te aanvaarden. Een traject kan als voorziening worden verstrekt vanuit een reorganisatie, een sociaal plan en wat we noemen: goed werkgeverschap. Het is ook mogelijk dat er in een vaststellingsovereenkomst staat vermeld dat de werkgever outplacementbegeleiding aanbiedt. Of een outplacementtraject kan worden betaald vanuit een eventuele transitievergoeding.
Outplacement is het begeleiden van een werknemer naar nieuw werk buiten de huidige organisatie. De begeleiding wordt door een loopbaancoach gedaan. Er is meestal sprake van ontslag of een reorganisatie. Het is tevens mogelijk dat in onderling overleg tussen werkgever en werknemer wordt besloten om het dienstverband te beëindigen.
Als het goed is wordt de ondersteuning aangepast naar de wensen en de behoefte van de werknemer.
In een traject zie je vaak 3 fases terugkomen. Aangezien een traject maatwerk is kunnen de fases verschillen. Over het algemeen doorloop je de volgende drie stappen in een traject.
Fase 1: Verwerking/bewustwording
Wanneer er een stressvolle periode is voor de start van het traject door het ontslag, dan wordt daar in de 1e fase aandacht aan besteed. Afscheid nemen van werk gaat vaak niet zonder slag of stoot.
Fase 2: Nieuwe koers
In de tweede fase van een outplacementtraject ga je aan de slag met de koers. De volgende thema's kunnen aan bod komen: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, onzekerheid, welk werk past bij mij, competenties, wat is waardevol voor mij in mijn werk. Door testen en door te reflecteren kom je tot antwoorden die je richting gaan geven.
Fase 3: Solliciteren
Pas als de koers bepaald is kun je weer op weg. Met een maatwerk CV en een goede motivatiebrief zet je de basis neer. De gesprekken volgen daarna bijna vanzelf. Ook de voorbereiding van de gesprekken maakt vaak onderdeel uit van de begeleiding.
De kosten van een outplacementtraject zijn afhankelijk van diverse factoren: duur van het traject, het aantal gesprekken, duur dienstverband en leeftijd. Vaak bieden outplacementbureaus pakketten aan. Soms wordt er ook een bepaalde tijdsduur afgesproken: bijvoorbeeld een halfjaar of een jaar begeleiding. De kosten van outplacement verschillen sterk. Een traject is mogelijk vanaf € 1000,- en de kosten voor een lang traject bij een duur bureau kunnen oplopen naar € 6000,-
Wil je een offerte voor een betaalbaar outplacementtraject?
Zowel voor werkgevers als voor werknemers is het handig om de volgende punten mee te nemen bij de keuze voor ontslagbegeleiding:
Alle rechten voorbehouden: Carin Compaan Coaching